Geplaatst op Geef een reactie

6 holistische tips die je kind helpen bij reisziekte

Kinderen holistisch tips reisziekte

Toen onze dochter vier jaar oud was, begon ze opeens last te krijgen van reisziekte. Dat ontdekte we tijdens een autorit van ruim 1200km naar Spanje. Compleet onvoorbereid waren we. Ik krijg nog steeds een naar gevoel als ik eraan terugdenk. Ze kon eerder zonder moeite uren in de auto zitten, spelletjes doen, filmpjes kijken, slapen, het maakte niet uit. Maar opeens was het allemaal teveel en lukte het haar niet meer om te reizen zonder groen te worden. Zonder ook maar enige hulpmiddelen of medicijnen tegen reisziekte hebben we het gered naar onze bestemming. Door heel vaak te stoppen, haar even rond te laten lopen, kleine beetjes te laten eten en drinken hebben we het met elkaar volgehouden. Maar wij – en zij – zagen als een berg op tegen de terugreis. Vanaf dat moment dachten we wel drie keer na voordat we een autoreis plannen. Toen ben ik op onderzoek gegaan naar methodes en tips die onze dochter – op natuurlijke wijze – konden ondersteunen bij haar reisziekte. Met succes passen we deze tips twee jaar later nog altijd toe. Mijn dochter heeft nu weer zin om in de auto te stappen en voelt ook beter aan wat voor haar het beste is.

1. Praktische tips voor tijdens de reis

Deze tips liggen misschien wel voor de hand, maar zijn echt de basis:

  • Rustig rijden en easy in de bochten;
  • Veel naar buiten laten kijken – hoe meer er van de horizon gezien wordt hoe beter;
  • Uitgeruste kids worden minder snel misselijk onderweg;
  • Kleine, lichte maaltijden en verspreid over de dag eten;
  • Muziek of luisterboek aan in plaats van op een scherm of boek lezen.

2. Slim gebruiken van acupressuur-punten

Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde worden bepaalde drukpunten in je lijf gebruikt om klachten te verminderen. Deze drukpunten zijn over je hele lichaam verdeeld. Er zijn specifieke drukpunten die ervoor zorgen dat je minder snel misselijk wordt, een daarvan is P6. Die zit aan de binnenkant van je polsen, ongeveer twee vingerdiktes van de lijn waar je hand eindigt en je pols begint. Bij de drogist kun je speciale bandjes kopen met een plastic bolletje erop die dit drukpunt stimuleren: sea bands. Deze zijn er ook voor kinderen. Mijn dochter heeft ze in het roze en ze is er helemaal blij mee. Als we in de auto stappen, doen we de bandjes bij haar om en het houdt de misselijkheid echt lange tijd op afstand. Vaak wordt ze helemaal niet meer misselijk.

3. Keep it cool

Hoe koeler het in de auto is, hoe langer mijn dochter zich fijn voelt. We stappen daarom altijd – ook in hartje winter – zonder de jassen aan in de auto en laten de temperatuur zo rond 16 graden. Dekentjes liggen standaard in de auto en onze kids vinden het heerlijk om daaronder weg te kruipen.

4. Frisse lucht

Auto’s ruiken muf. Zeker tijdens een lange autorit waar de auto op een gegeven moment vol ligt met kruimels, lege zakjes knijpfruit, klokhuizen van appels en de geur van kaasrijstwafels als een waas over alles heen hangt. Niet bepaald bevorderen voor het voorkomen van reisziekte. Frisse lucht is essentieel en het meest effectief is om gewoon af en toe de ramen wagenwijd open te zetten. Heb je een dakraam? Ook lekker open doen!

5. Een beetje natuur naar binnen brengen

We hebben gemerkt dat een fijne geur in de auto voor ons allemaal prettig is. Daarom gebruiken we standaard een autodiffuser met etherische olie. Dat werkt heel simpel: op een stoffen pad druppelen we wat sinaasappelolie en klikken we de pad in een houder die we vastmaken aan een ventilatierooster. De ventilatie van je auto blaast door die pad en de auto vult zich met de waanzinnig lekkere geur. Je kunt hiervoor elke etherische olie gebruiken, wij gaan af op de neus van onze dochter en die kiest standaard voor sinaasappel of eucalyptus.

Toen we afgelopen zomer met het vliegtuig gingen, hadden we bij onze kinderen een speciaal geurarmbandje omgedaan. Dat is een klikarmband met daarin een lavasteen. Die zijn poreus en als je daar een paar druppels etherische olie op doet, kan je kind urenlang er aan snuffen en van de geur genieten. Ook een hele fijne optie dus.

6. Van angst naar meer controle

Na die vervelende autorit naar Spanje wilde mijn dochter niet meer in de buurt van de auto komen. Gelukkig hadden we twee weken om toe te leven naar de terugreis en konden we er goed met haar over praten. Logisch dat ze bang was om de auto weer in te gaan – niemand wil zich zo naar voelen. We hebben haar laten weten dat we haar gevoelens begrijpen, dat we er voor haar zijn en dat we elk moment van de reis voor haar willen stoppen zodat ze even bij kan komen. Langzamerhand besefte ze zich dat ze wel wat controle had over hoe de reis verliep en dat we goed naar haar zouden luisteren als ze zich niet fijn voelde. Het praten erover heeft haar wel geholpen, maar haar angst voor autoritten heeft ze nog lang bij zich gedragen. Door weer een aantal fijne ervaringen in de auto is ze gelukkig inmiddels van haar angst af.

Happy travelers

Zolang onze dochter niet misselijk wordt, gaat het goed. Als ze toch een beetje misselijk wordt, dan gaat het in rap tempo van slecht naar slechter en blijft ze zich uren slecht voelen. Ons doel is dus ook haar zo lang mogelijk fijn te laten voelen en deze zes tips werken super goed. Onze dochter stapt weer met een fijn gevoel in de auto en wij kunnen weer lekker door Europa touren.

Nog iets over medicijnen tegen reisziekte

Dit is hoe wij het doen. Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is helemaal oké. Dat wij proberen te voorkomen dat we haar pilletjes tegen reisziekte geven is onze keuze. Ik zeg niet dat pillen tegen reisziekte slecht zijn – in tegendeel, ik denk dat ze echt een fantastische uitkomst zijn. Alleen proberen wij te voorkomen dat ze afhankelijk is van reispillen en deze methodes werken super goed voor haar. Als deze methodes niet hadden gewerkt, hadden we zeker niet geaarzeld om haar een pilletje tegen wagenziekte gegeven. Sterker nog, bij een lange autoreis heb ik ze voor de zekerheid altijd in mijn tas zitten, mocht het toch nodig zijn. Dus; doe vooral wel en niet waar jij je goed bij voelt en weet dat er verschillende opties zijn.

Geef een reactie