Geplaatst op Geef een reactie

Essentiële oliën voor leerkrachten

essentiele olie voor leerkrachten

De zomervakantie zit er weer (bijna) op en de aanloop naar het nieuwe schooljaar begint. Het begin van het schooljaar vraagt best wat omschakeling van kinderen, ouders én leerkrachten. Dan is het fijn om wat extra ondersteuning in te kunnen zetten op momenten dat jij of de kinderen in de klas het nodig hebben.

Essentiële oliën voor in de klas

Wist je dat er essentiële oliën zijn die concentratie en focus bevorderen? Of juist zorgen voor meer rust en kalmte? Handig, want je kunt deze oliën inzetten om de gewenste mood of sfeer in de klas te bevorderen.

Lemon 15ml

Essentiële olie van citroen staat bekend om zijn verfrissende werking. En deze olie stimuleert ook focus en aandacht. Handig dus, als de kids even hun koppie erbij moeten houden. Lemon is heerlijk op zichzelf in de diffuser, maar kan ook goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld Peppermint of Eucalyptus.

Joy, de naam zegt het al; deze blend van essentiële oliën stimuleert plezier en vrolijkheid. De blend bevat essentiële olie van roos, palmarosa, roomse kamille, jasmijn, geranium, ylang-ylang, tangerine, koriander, citroen en bergamot. Heerlijk om zo in de diffuser te doen.

Joy essentiële olie Young Living
Orange 15ml young living essentiële olie

Sinaasappelolie is een favoriet bij kinderen en stimuleert positiviteit en kalmeert. Deze is als single (enkele essentiële olie) heerlijk in de diffuser, maar deze kan ook goed gecombineerd worden met andere essentiële oliën.

Essentiële oliën voor jezelf

Met essentiële oliën zijn zo veelzijdig dat je ze voor verschillende doelen kunt gebruiken. Naast het verspreiden van een fijne geur in het klaslokaal, kun je ze ook gebruiken als fysieke en mental ondersteuning voor jezelf.

 • Breng Panaway (verdunt in een basisolie) aan op je nek, schouders of rug om je spieren te helpen ontspannen.
 • Kom na een drukke werkdag tot rust met een blend van Lavender en Cedarwood in een roller met draagolie. Beide oliën stimuleren een goede nachtrust.
 • Ruik aan een flesje Peppermint gedurende dag om jezelf een oppepper te geven zonder cafeïne.
 • Je weerstand kan valt wel een boost gebruiken; zet Thieves in om je immuunsysteem te ondersteunen.
 • Stress, frustratie? Breng Stress Away aan (in een roller met een basisolie) of doe een paar druppels in de diffuser.
Panaway 5ml Young Living
Lavender 15ml Young Living
cedarwood 15ml young living
Peppermint 15ml young living
Thieves 15ml
young living stress away 15ml

Happy teacher blend

Deze blend brengt een glimlach op je gezicht! Combineer in een 10ml roller van de volgende oliën elk 5 druppels en vul af met een basisolie.

Frankincense 15ml
Joy essentiële olie Young Living
Orange 15ml young living essentiële olie
Grapefruit 15ml young living olie
young living bergamot 15ml olie

Fijn schooljaar!

LIefs, Arline van Oils for Balance

Geplaatst op Geef een reactie

Back to school – natuurlijke producten voor kids

Back to school essentials young living

Het begin van het schooljaar betekent een nieuwe periode waarin we terug moeten naar routine. Bij ons thuis duurt het ruim twee weken voordat we allemaal weer gewend zijn aan het ritme van school, sportclubs, zwemles en het vinden van tijd voor de nodige huishoudelijke klussen. Voor mezelf heb ik mijn self care routine redelijk op orde (waarover meer in een andere post), maar voor de kinderen merk ik dat zij wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij de aanvang van het nieuwe schooljaar. En dan vind ik het fijn om terug te kunnen vallen op natuurlijke producten die veilig zijn voor hen én effectief. Zo zien we de start van het schooljaar met goede zin tegemoet.

Een goede nachtrust

Om een fijne dag op school te hebben, moeten mijn kids een goede nachtrust hebben gehad. Dus op tijd naar boven om het bedritueel te doen (dat bestaat bij ons vaak uit douchen of in bad, tanden poetsen, gekke dansjes doen, pyjama aantrekken, boekje lezen en heel veel tijdrekken). Om ervoor te zorgen dat hun slaapkamer ook echt uitnodigt om te slapen, zorgen we voor een donkere kamer (wel een nachtlampje), een fijn (rustig) slaapmuziekje en een rustgevende essentiële olie in hun diffuser (ze hebben er allebei één op hun kamer). Ze mogen zelf de essentiële olie kiezen en vaak kiezen ze voor een combinatie van lavendel, citroen, eucalyptus of pepermunt. Ik doe er vaak ook nog een paar druppels cederhout essentiële olie bij, wat die werkt bewezen kalmerend en schijnt de natuurlijke aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) te bevorderen. Onze kids slapen er heerlijk op.

Spanning en prikkels

Zowel mijn zoon van 6 als mijn dochter van 4 heeft eigenlijk elke ochtend wel zin om naar school te gaan. Ze kijken er elke dag weer naar uit om met hun klasgenootjes te spelen (ja, ook op zaterdag en zondag) en leuke dingen te doen op school. Maar soms gebeurt er iets tijdens het buitenspelen of in de klas dat indruk op ze maakt. Een vervelende opmerking van een ander kind, een (onbedoelde) duw tijdens de gymles, of een val tijdens tikkertje bijvoorbeeld. Dan komen ze thuis met grote verhalen en dan zie ik aan ze dat het echt impact op hen heeft gemaakt. We praten er dan over en ze zijn vaak opgelucht dat ze even uitgebreid hun verhaal kunnen doen (mijn kinderen zijn echt praters, ze kletsen de oren van je hoofd op sommige momenten). En als het verhaal is gedaan, vinden ze vaak wel rust. Totdat ze bedenken dat ze de volgende dag weer naar school gaan en het misschien wel weer kan gebeuren. Dat brengt wat spanning met zich mee.

Op die momenten zet ik bewust voor hen de diffuser in de woonkamer aan met een rustgevende blend (Peace and Calming II met wat druppels Orange zijn fantastisch) en we pakken hun olierollertjes erbij. Ze hebben er allebei minimaal één en ze hebben dan zelf de olietjes uitgekozen (met wat begeleiding van mij natuurlijk). Bij mijn dochter gaat spanning vaak in haar buik zitten en dan krijgt ze buikpijn of lukt het opeens niet meer om naar de wc te gaan. Op die momenten gebruiken we een buikroller, speciaal met olietjes die helpen bij de spijsvertering. De roller heb ik gemaakt van DiGize en een basisolie (ik gebruikte de V-6 olie van Young Living), maar je kunt voor kinderen ook de klant-en-klare blend Tummygize kopen. Die ruikt wat lekkerder voor kinderen (DiGize vind ik zelf niet te harden, maar het werkt wel). De olietjes doen dan hun werk en samen met een goede nachtrust zijn ze er de volgende dag weer klaar voor om naar school te gaan, zonder tegenzin.

Schone handen

Sinds de coronapandemie zijn onze kinderen zich er meer bewust van dat het belangrijk is om schone handen te hebben. Handen wassen na het plassen is er intussen wel ingestampt, maar ze doen het met grote tegenzin. Op school en thuis lukt het allemaal wel, maar ik ga in de middag vaak nog even met de kids op pad (naar de bieb, zwemles, sportclub of snel een boodschap doen) en dan zijn er momenten dat ik het wel fijn vindt als ze tussendoor even hun handen schoonmaken. Ook omdat mijn kinderen bijzonder veel met hun vingers aan hun gezicht en mond komen. Dat vind ik zelf super irritant (ik voel me echt een helikopter-moeder als ik dit schrijf, maar ik ben door het hele corona-gebeuren wel 3x zo alert geworden op hun hygiëne), dus ik ben blij dat ik standaard een flesje handgel in mijn tas heb. Dan wel degene met Thieves essentiële olie, pepermuntolie en aloë vera, want die ruikt 100x lekkerder dan de gemiddelde handgel van de drogist. Mijn kids zijn ook fan. Als ze ergens hun handen moeten ontsmetten (bij binnenkomst bij de kapper bijvoorbeeld), dan duiken ze gelijk met hun handen in mijn tas in plaats van de handgel van de toonbank te gebruiken.

Schaafwondjes en mysterieuze kriebelplekjes

Door het lekkere buitenspelen lopen onze kinderen wel eens een wondje op. Onze zoon geeft er niet zoveel om, die vraagt een pleister en speelt weer lekker verder, maar onze dochter maakt er een groot drama van. Met veel tranen en angst is ze geobsedeerd door elk klein schaafje of wondje dat ze maar kan vinden. Een pleister is niet genoeg, er moet nog een zalfje bij, er moet geaaid worden en we moeten volgens haar standaard naar de dokter. Inmiddels hebben we wel door dat ze ergens ook wel geniet van dit grootse theater maken, en hebben we op onze beurt met veel trots de wonderolie en de wonderzalf gepresenteerd. Oké, ze doen ook echt wel wat, maar voor haar hebben we het extra aangezet zodat ze snel tevreden is. De wonderolie is lavendelolie, die gebruiken we bij kleine schaafwondjes. De wonderzalf is de Rose Ointment van Young Living en die werkt heel goed op allerlei mysterieuze kriebelplekjes. Daar heeft vooral onze zoon last van, maar deze lijken besmettelijk te zijn want als hij erover begint, dan begint het spontaan ook overal te jeuken bij mijn dochter. Deze zalf ruikt heerlijk en gebruik ik zelf ook veel (op echte droge plekjes en soms als lippenbalsem).

Puur natuur

Met deze producten hebben we een fijne basis in huis en zijn we voorbereid op de meeste uitdagingen. Flexibliteit is key, natuurlijk – want ook dit schooljaar zullen er vast onvoorziene omstandigheden zijn. Ik vind het fijn om te weten dat ik terug kan vallen op producten die alleen pure, natuurlijke ingrediënten bevatten en die veilig zijn voor mijn kinderen. Ben je benieuwd naar de producten die wij dagelijks gebruiken bij onze kinderen? Je vindt ze in de shop. We hebben ter ere van het nieuwe schooljaar er een leuke ‘Back to school-set’ van gemaakt.

Liefs, Arline

Geplaatst op

Een geurfunctie voor instagram

Ik wou dat instagram een geurfunctie had. Dan kon ik jullie allemaal geursamples sturen via mijn telefoon. Als ik dan een berichtje zou schrijven over een essentiële olie waar ik enthousiast over ben, dan zou ik de geur niet meer hoeven omschrijven (dat vind ik een onmogelijke uitdaging, trouwens), maar dan zou je gewoon op een knop ‘verspreid geur’ kunnen klikken en aan je telefoon kunnen snuffen. Ik weet zeker dat mijn enthousiasme dan veel beter over zou komen. Het zou voor kookprogramma’s trouwens ook een uitkomst zijn. En voor wasmiddel. En eigenlijk voor alle producten die gewild zijn om hun geur.

Jaren geleden was op het nieuws dat televisiefabrikanten aan het werken waren aan zo’n geurfunctie. Dan zou er een apparaatje zijn die heel veel geuren kan nabootsen. Dat is dus niet wat ik bedoel he. Want van die synthetische geuren krijg ik in ieder geval hoofdpijn en ik zal vast niet de enige zijn. Ik bedoel echte, pure geuren. En die zijn zo complex van samenstelling dat alleen mother nature die kan maken.

Dus helaas moeten we het maar doen met omschrijvingen van geuren op social media. Dan krijg je woorden als bloemig, fruitig, bossig of verfrissend. En als je wat poëtischer wordt, kom je op metaforen zoals ‘het ruikt zo intens zomerig’ of een scène die het bij je oproept ‘ik hoor gewoon de zee ruizen als ik deze geur in de diffuser heb’. Benadert bij lange na niet de echte ervaring, maar het roept in ieder geval een beeld op. Ik moet het er maar mee doen voor nu. Gouden tips zijn welkom 🙂

Geplaatst op Geef een reactie

Sporthal, spanning en spierpijn

Afgelopen weekend was ik aan de beurt voor mijn eerste corona-vaccinatie. Toen ik hoorde dat mijn jaartal aan de beurt was, hoefde ik niet lang te twijfelen en dat verbaasde me ergens wel. Ik ben best bewust van wat er in en op mijn lijf gaat, maar met deze vaccinatie had ik eigenlijk geen moeite. Maar ik vond het wel spannend, omdat mijn vriend na de vaccinatie duizelig en misselijk werd. En daar had ik echt geen zin in.

Op de dag zelf voelde ik de spanning wel toenemen en ik ben zo blij dat ik inmiddels wat technieken onder de knie heb die ik kan toepassen als ik de spanning voel. Zo weet ik dat even op een rustig plekje in huis zitten (en ehm, soms is dat de badkamer) en alle gevoelens even laat zijn voor wat ze zijn al helpt. Dan doe ik nog een paar minuutjes een ademhalingsoefening en dan voel ik me vaak alweer rustiger. Als dat niet genoeg is, pak ik nog een lekkere aardende essentiële olie en daar doe ik dan een druppel van op mijn handen. Dan maak ik van mijn handen een kommetje en zet ik die over mijn neus en ga ik lekker een tijdje zitten ademhalen. Mijn favoriet daarvoor is Vetiver, dat vind ik echt een ongeëvenaarde essentiële olie als het gaat om rust vinden. De geur doet me denken aan een herfstig naaldbos waar het net flink heeft geregend en ik kan de boomschors en het mos gewoon ruiken.

De vaccinatie ging trouwens vlekkeloos. Ik heb de prik niet gevoeld en de 15 minuten dat ik nog moest nablijven heb ik op een klapstoeltje een beetje om me heen zitten te kijken en herinneringen zitten ophalen. De vaccinatie vond namelijk plaats in de plaatselijke sporthal en het was een tijd geleden dat ik daar ben geweest. Heel vroeger heb ik daar veel handbalwedstrijden gespeeld en toen ik wat ouder was ging ik op vrijdagavond met vriendinnen wel eens naar een zaalvoetbalwedstrijd van een van onze vriendjes kijken en bleven we hangen in de sportkantine. Was best leuk om even een trip down memory lane te maken. Na de verplichte tijd uitgezeten te hebben, mocht ik weer naar buiten. En zo ben ik na een bezoek aan de sporthal zonder te sporten toch met spierpijn thuisgekomen.

Geplaatst op Geef een reactie

Selfcare in drukke tijden

Ken je dat gevoel dat je alleen maar druk, druk, druk bent? De was stapelt zich op, net als de bergen knutselwerkjes die de kids van school meenemen liggen verspreid door het hele huis. En dan ligt er ook nog eens overal speelgoed op de grond. Als ik dan voor de zoveelste keer op een Lego-friends figuurtje ben gestapt terwijl ik al tien keer heb gedacht ‘dit moet even opgeruimd worden’ en op het punt sta om echt even heel kwaad te worden, dan weet ik ‘het is tijd om wat rustiger aan te doen’. Wat mij in die periodes helpt, is:

 • eerder naar bed gaan, want vroeg naar bed is het nieuwe uitslapen (geldt vooral als je jonge kinderen hebt, anders zou ik zeggen – blijf lekker tot tien uur ‘s ochtends in je bed liggen, tot elf uur is nog beter);
 • meer pauzes op een dag inplannen, al is het maar een pauze van 3 minuten. En pauze is dan ook echt PAUZE; geen social media checken, niet nog even opruimen, nee echt even stoppen met alles en lekker mindfull voor je uit staren (iets uit de natuur is mooi, en naar je partner is natuurlijk ook prima – als die er geen last van heeft). Een ademhalingsoefening doen is ook een goede;
 • diffuser aanzetten, want ook al ben je heel druk het kost maar één minuut en de essentiële oliën doen al het werk. Voor drukke dagen vind ik de White Angelica met een citrusolie erbij super fijn (Lemon, Orange, Bergamot of Citrus Fresh).
 • smoothies drinken; elke dag een smoothie is echt een goede boost voor je lijf en voor je mood. Ik gebruik daarvoor een green juice blend zodat ik net wat even extra vitamine en mineralen binnenkrijg bij mijn portie fruit;
 • nee zeggen, of gewoon ‘nu even niet’ mag ook. Want als je het druk hebt, zeg je misschien wel sneller ja omdat je geen tijd hebt om erover na te denken. En voordat je het weet ben jij degene die de cadeautjes voor de juf moet regelen, of een extra wasdienst krijgt van de korfbal. En het is zo fijn om dat er juist even niet bij te hebben.
 • easy on the coffee…. oh wat is cafeïne toch fijn, die oppepper in de ochtend, en late ochtend, en in de vroege middag en… voordat ik het weet zit ik de hele dag koffie te drinken en dat wéét ik gewoon ‘hier ga ik spijt van krijgen’. Wan ik kan eigenlijk helemaal niet goed tegen koffie en moet ik het echt bij 2 kopjes per dag houden. Anders lig ik ‘s avonds doodmoe en klaarwakker in bed mezelf te vervloeken. Dus hoe lastig het ook is – op die momenten pak ik een kop thee (saai hè) of water met wat fruit of Vytalyte drops erin. Uiteindelijk heb ik daar veel meer baat bij dan die zoveelste kop koffie, maar het is wel even omschakelen.
 • uitgebreid douchen, en dan ook echt uitgebreid. Heb je een bad? Nog beter. Ga lekker in bad. Gooi er wat magnesiumkristallen bij en kies een lekkere badolie uit. Al ga je maar 20 minuten even in bad, het is een soort reset voor je lijf en je hoofd. Douchen werkt trouwens ook prima. Neem lekker de tijd om je haren te wassen, pak dat haarmasker erbij, en die lekkere scrub (wie is nog meer fan van de Satin Mint Facial Scrub?!!) en ga los met die shower bomb. Met water spoel je je lijf schoon, maar ook je eigen energie. Lekker de tijd voor nemen, dus.

Als ik dit alles doe en ik blijf het druk houden? Tja, dan zie ik dat wel als een signaal om even wat dieper te graven in wat daar de reden van is. Het gekke is, meestal weet ik eigenlijk wel waarom (ik wil mezelf bewijzen op mijn werk, ik voel me niet happy in mijn lijf en wil daarom afleiding zoeken, of ik heb een woordenwisseling gehad met mijn vriend). Pas als ik daar dan aandacht (en vooral ook ruimte) aan geef, begin ik weer rust te voelen. En dan kan ik weer ja zeggen tegen de dingen die op mijn pad komen.