Geplaatst op 1 reactie

De basics van etherische olie

Over etherische olie

Essentiële olie is het aromatische en vluchtige deel van een plant, boom, gras, bloem, wortel, struik of zaad. Al eeuwenlang worden essentiële oliën gebruikt om hun goede eigenschappen.

We cannot but admire the ability of essential oils to operate effectively not only on the biochemical, cellular, physical level, but also in the emotional, intellectual, spiritual, and aesthetic areas of our lives.

They provide a system of healing that is in total harmony with people, who are themselves multifaceted.

– Valerie Ann Wordwood, auteur van het boek The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy

Werking

De geur van essentiële olie heeft direct invloed op je. Eigenlijk zijn wetenschappers er nog steeds niet precies achter hoe het waarnemen en verwerken van geur precies werkt, maar iedereen heeft wel eens ervaren dat een geur een herinnering ophaalt. Bijvoorbeeld als je langs een bakker loopt en de geur van vers brood je doet denken aan luie ochtenden op de camping in Frankrijk.

Zuivere etherische oliën, geëxtraheerd door zorgvuldige stoomdestillatie en koudpersen, zijn krachtiger en effectiever dan droge kruiden en ze leveren snelle en effectieve resultaten. Wanneer je een flesje essentiële olie in je handen houdt, heb je het beste van de natuur in handen. De olie kan verstoven, geïnhaleerd, op de huid of bij een massage gebruikt worden.

Gebruik

Eén flesje oliën super veelzijdig en kun je voor zoveel meer inzetten dan alleen je huis lekker te laten ruiken (want dat doen ze zeker). Je kunt etherische oliën gebruiken in een ultrasone diffuser of verdund met een basisolie op je huid, in je verzorgingsproducten (bijvoorbeeld in huidserum of bodylotion).

Veiligheid

Bij het gebruik van essentiële oliën is het heel belangrijk om ze te gebruiken op een veilige manier. Als je medicatie gebruikt, overleg dan eerst met je (huis)arts, omdat sommige essentiële oliën net als voeding niet goed samen gaan met medicatie. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het goed om eerst met een medisch professional te overleggen voordat je oliën gebruikt. Voor baby’s en kinderen kun je zeker essentiële oliën gebruiken, mits je de juist oliën kiest (niet alle oliën zijn geschikt voor kinderen), de oliën goed verdunt voordat je ze op de huid smeert en als je een diffuser (kort!) gebruik de ruimte goed ventileert. Maar ook hier geldt; lees je goed in en laat je desnoods informeren door een medisch professional. Smeer ook nooit een essentiële olie zomaar direct op je huid voordat je je goed ingelezen hebt over de werking ervan en of de olie daar wel geschikt voor is. De oliën zijn sterk geconcentreerde extracten uit de natuur en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.

1 gedachte over “De basics van etherische olie

  1. […] Etherische olie is zeer geschikt voor geurtraining omdat je ze goed kunt bewaren en de geur van de olie blijft stabiel. Je ruikt dus steeds dezelfde geuren. Als je oliën van goede kwaliteit koopt, hebben deze bepaalde therapeutische eigenschappen. Ook als je de geur niet waar kunt nemen, heeft de olie nog wel dezelfde therapeutische werking – zo is lavendel nog steeds kalmerend vanwege het hoge aantal terpenes in de olie. […]

Geef een reactie