etherische olie kinderen

Etherische oliën kunnen heel goed gebruikt worden bij kinderen, maar het is wel belangrijk om een paar regels aan te houden. Doe je dat, dan kan je kindje profijt hebben van de oliën, bijvoorbeeld om beter te ontspannen, in slaap te vallen, prikkels te verwerken of te kalmeren na een emotionele bui.

Je kunt etherische oliën op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld:

 • in een aromadiffuser, bijvoorbeeld in de slaapkamer of woonkamer
 • in bad
 • in een roomspray
 • in een haarspray
 • in een roller

Dit zijn de 5 regels voor veilig gebruik van etherische olie bij kinderen

Hoe je de etherische olie ook gebruikt, het is belangrijk om een aantal basisregels te volgen.

1. Verdun etherische olie bij elk gebruik

Etherische oliën zijn zeer hoog geconcentreerd en daarom is het belangrijk om deze altijd te verdunnen met water of een basisolie. Zoete amandelolie is een goede keuze als basisolie voor kinderen.

 • In een aromadiffuser meng je een aantal druppels EO met veel water
 • Voor in bad meng je eerst enkele druppels EO met een basisolie
 • Voor in een roomspray en haarspray meng je de druppels EO met water en een scheutje toverhazelaar
 • In een roller verdun je een paar druppels EO met een basisolie.

2. Houd het juiste aantal druppels aan, less = more

Zeker bij het gebruik van etherische olie bij kinderen (maar ook voor jezelf) is het belangrijk om niet te onderschatten hoe sterk geconcentreerd EO is. Je hebt echt maar een klein beetje nodig om het gewenste effect te krijgen. En dat is maar goed ook, want pure etherische oliën zijn kostbaar. Een veilige dosering voor kinderen is berekend door het Tisserand Institute.

verdunningstabel EO

3. Begin klein en bouw het langzaam op

Als je begint met het gebruik van etherische oliën is het belangrijk om het gebruik langzaam op te bouwen. Je weet namelijk pas echt hoe jij of je kindje op een olie reageert als je deze gebruikt. Als je bijvoorbeeld etherische olie in een aromadiffuser gebruikt, begin dan eens met 10 minuten per dag. Als dat goed gaat, dan kun je daarna 2x 10 minuten per dag doen. Hetzelfde geldt voor de andere manieren waarop je etherische olie gebruikt. En gebruik liever niet alle manieren tegelijk (aromadiffuser én EO in bad én in een roller). Bouw het langzaam op of wissel per dag af.

4. Zorg voor een goede ventilatie

Bij het gebruik van etherische oliën – zeker als je een aromadiffuser gebruikt – is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Staat de diffuser aan op de slaapkamer? Zet dan ook het raam op een kiertje en laat de deur open.

5. Kies de juiste etherische oliën

Door etherische oliën vaker te gebruiken, leer je vanzelf wat je kindje fijn vindt. Er zijn etherische oliën die veel kinderen lekker vinden ruiken, bijvoorbeeld sinaasappelolie of lavendelolie. Soms is het een kwestie van uitproberen, want geur is persoonlijk (net als smaak) . Als kinderen een geur beginnen te herkennen, dan gaan ze die vaak ook associëren met het gevoel dat de geur ze geeft. Onze kinderen vinden de kinderblend DreamEase heerlijk en vragen ons vaak voordat ze gaan slapen om een stipje olie op hun pols te doen. Zij hebben een hele duidelijke link gelegd tussen deze geur en lekker in slaap vallen.

Er zijn oliën die niet geschikt zijn voor kinderen, waarbij  van hun leeftijd. Zo is pepermuntolie te heftig voor kinderneusjes en is groene muntolie (mentha spicata) een betere keuze. De populaire eucalyptusolie kun je gebruiken voor kinderen vanaf 9 jaar oud, voor jongere kinderen is deze olie af te raden omdat het niet goed is voor de longen.

Voorbeelden van etherische oliën geschikt voor jonge kinderen (vanaf 2 jaar oud)

 • Geranium
 • Kamille
 • Lavendel
 • Mandarijn
 • Sinaasappel
 • Wierook

En tot slot: ga vooral ook op je gevoel af…

Met deze 5 regels ben je goed voorbereid op het gebruik van etherische oliën voor je kind. Maar volg vooral ook jouw gevoel. Want dat een etherische olie vaak voor een bepaald doel wordt gebruikt, betekent niet dat jíj het ook fijn vindt om te gebruiken. Niet elk kind vindt de geur van lavendel lekker. Als jouw kind veel liever de geur van sinaasappel ruikt, dan kun je die natuurlijk ook heel goed gebruiken.

Fijne blends voor kinderen

Zo ben jij goed voorbereid

Nog even de 5 regels op een rij:

1. Verdun de etherische olie altijd

2. Houd het juiste aantal druppels aan, less = more

3. Begin klein en bouw het langzaam op

4. Zorg voor een goede ventilatie

5. Kies de juiste etherische oliën

Veel plezier met het gebruik van etherische oliën! Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen met mij deelt via Instagram. Je vindt mij als @oilsforbalance.

Liefs, Arline