Geplaatst op Geef een reactie

Hoogsensitief en stress? Maak de stresscirkel rond

Hoogsensitief en stress

Als je hooggevoelig bent zoals ik, dan komen prikkels wat harder en voller binnen. Daardoor voel ik sneller dat het allemaal even te veel wordt. Ik ben bijzonder gevoelig voor (storend) geluid en (nare) geuren. Het zit ‘m soms al in de kleine dingen; als er tegen me gepraat wordt terwijl ik op mijn telefoon de boodschappenlijst zit bij te werken, als ik van de ene naar de andere online vergadering hop en alleen maar gesprekken moet voeren of als ik tijdens het eten koken alleen maar gezeur van mijn kinderen krijg of ze nog een snoepje mogen. Zeker als ik moe ben, dan zijn dit de momenten waarop ik kan ontploffen. Ben ik niet trots op, eerlijk is eerlijk. Gelukkig weet ik dat ik geen slachtoffer hoef te zijn van mijn hooggevoeligheid. Heeft wel een tijdje geduurd, maar door er meer en meer over te lezen, heb ik mezelf beter leren begrijpen en snap ik wat ik nodig heb om terug te keren naar mijn base line.

Dit artikel is voor iedereen die wel eens een gummetje zou willen pakken om alle gedachten uit te wissen. Voor de hooggevoelige mama of papa voor wie het een uitdaging is om in je drukke dagelijkse ritme een moment voor jezelf te pakken om te ontladen. En voor iedereen die wil leren hoe je op een eenvoudige manier wat prikkels kunt verwerken – thuis, op je werk en zelfs onderweg.

De stresscirkel

Ons lichaam is gemaakt om stress te ervaren. Het gaat dan om kortdurende stress die ook weer wegzakt. Het wordt wat problematischer als we langdurig stress ervaren. In een boek van twee zussen, Amelia en Emily Nagoski, over burnout bij vrouwen las ik at het belangrijk is om de stresscirkel rond te maken. Alleen dan kunnen we de prikkels die de stress veroorzaakt hebben helemaal verwerken. Zeker belangrijk in het kader van burnout, maar je kunt die ook preventief toepassen om ervoor te zorgen dat je ‘stress-emmertje’ weer wat leger wordt (volgens Brené Brown, de autoriteit op het gebied van kwetsbaarheid, is deze strategie een gamechanger).

Het boek is het lezen waard en ik raad het je zeker aan om het boek te lezen. In een notendop komt het erop neer dat het rondmaken van de stresscirkel vaak wordt overgeslagen. Dan ga je van prikkel naar prikkel, zonder iets te doen waar je van ontlaadt. Dan bouwt de stress alleen maar op, met overspanning of burnout als gevolg.

De auteurs van het boek Burnout vertellen over het verwerken van prikkels en omgaan met stress

Hoe maak je die cirkel dan rond?

Dit zijn wetenschappelijk bewezen activiteiten waarvan je stressniveau zakt. Doe ze vaak genoeg en je zult verlichting voelen.

  • Fysieke activiteit
  • Creativiteit: iets maken, bijvoorbeeld breien of schilderen
  • Lachen
  • Huilen
  • Liefdevolle aanraking, bijvoorbeeld knuffelen
  • Diepe ademhaling

Als ik het rijtje zo zie, dan klinkt het bijna te simpel. Maar het werkt. Echt. En gelukkig hoeven we er niets voor te kopen of veel tijd voor opzij zetten (nou, voor het creatieve is het wel handig).

Omzeil je brein

Dan wil ik nog een persoonlijke tip delen voor een methode die ook super toegankelijk is en praktisch geen inspanning van jezelf vereist. Het is een uitbreiding van ‘diepe ademhaling’, namelijk het gebruiken van een druppeltje etherische olie op je handen en dan de geur inademen. Ik gaf al aan dat ik gevoelig ben voor nare geuren, maar dat werkt andersom dus ook heel goed; van fijne geuren kan ik diep ontspannen en opladen. Dit is eigenlijk een biohack; een manier om je gedachtenpatroon te doorbreken zonder dat je je een slag in de rondte hoeft te denken of te visualiseren. Je ademt gewoon in. En weer uit. En je laat de etherische olie zijn werk doen.

De werking van etherische oliën

Hoe etherische oliën precies werken, daar zijn wetenschappers zelf ook niet helemaal over uit. Het verschilt namelijk ook per etherische olie en de natuurlijke bestandsdelen die erin zitten. Wat al wel bekend is dat je reukzin nauw verbonden is met het deel van je hersenen dat je emoties reguleert. En bepaalde etherische oliën hebben een kalmerende werking (andere oliën hebben een meer activerende werking) op je hersenen. Hoe cool is het dat we etherische olie – puur uit de natuur – kunnen gebruiken om ons hierin te ondersteunen.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van etherische olie op onze emoties. Dat is te veel om nu te bespreken, dat onderwerp komt vast nog aan bod in volgende blogberichten. Als je wilt kun je hier zelf op Googlen (gebruik zoekwoorden als ‘scientific research essential oil emotions’). Veel is wel in het Engels, dus hou Google translate erbij als dat nodig is.

etherische olie voor ontspanning en minder stress

En verder?

Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het fijnste werkt. Je kunt alle methoden inzetten, wat jou op dat moment het beste uitkomt. Knuffelen in de auto is niet zo handig (behalve op de achterbank) maar je kunt dan wel een grappige podcast aanzetten of even bellen met iemand die je vaak aan het lachen maakt.

Geef een reactie