Geplaatst op 3 Reacties

Nooit meer etherische olie van slechte kwaliteit; dit is dé checklist

Het gebruik van etherische olie wordt steeds populairder. Een aromadiffuser is dankzij hippe ontwerpen een eyecatcher van elk interieur geworden. Doordat etherische oliën al eeuwenlang gebruikt worden en er zoveel positieve verhalen de ronde gaan, kun je al snel vergeten dat de ene etherische olie de andere niet is.

Mijn ervaring met etherische olie

Dat heb ik zelf ook zo ervaren. Een paar jaar geleden kocht ik een aantal etherische oliën bij een natuurwinkel omdat ik had gelezen dat ze konden bijdragen aan een betere nachtrust. Dat had ik hard nodig, want mij kinderen van toen 2 en 4 jaar oud hadden periodes dat ze een paar keer per nacht wakker werden. En ik lag dan ’s nachts gestrest in mijn bed, te wachten totdat ik een huiltje zou horen. Slaap werd steeds schaarser en ik zocht naar natuurlijke ondersteuning. Dus ik kocht lavendel en cedarwood en ging er enthousiast gebruik van maken. Het positieve effect bleef uit. Het was zelfs zo dat ik hoofdpijn kreeg van de oliën (ook al was de slaapkamer goed geventileerd) en vond ik de oliën na een paar dagen gebruiken zelfs stinken. Ik heb de oliën weggegooid en eerlijk gezegd een paar jaar geen etherische olie meer gebruikt. Totdat ik oliën van een ander merk ging proberen. Wat een verschil. Eindelijk merkte ik dat de oliën écht iets teweeg brachten bij mij. Heerlijk. Dat gun ik iedereen.

Conclusie: quality matters. Zeker als het om etherische oliën gaat. Alleen de pure etherische oliën hebben de veelgeprezen werking. Daar spelen genoeg merken op in; het aanbod etherische oliën is inmiddels enorm. En daar zit ook de uitdaging, want het kan best lastig zijn om oliën van goede kwaliteit te herkennen. Met deze checklist koop je nooit meer een etherische olie van slechte kwaliteit.

Ready, check, buy: de checklist

Oké, het lukt misschien niet om in een drukke winkel deze checklist door te lopen, omdat er ook wel wat uitzoekwerk bij komt kijken. Maar de tijd die je erin steekt om je te verdiepen betaalt zich dubbel en dwars terug doordat jij een olie van goede kwaliteit koopt.

1.  Vergelijk de prijs van een olie tussen verschillende merken

Goedkoop is bij etherische olie echt duurkoop. Maar duurste hoeft niet per se de betere kwaliteit te zijn, lees vooral verder. Een sandelhoutolie voor een tientje? Dan weet je dat dat geen 100% pure etherische olie is. Het productieproces van deze etherische olie is namelijk intensief en er kan maar een beperkte hoeveelheid per oogst geproduceerd worden. De grondstof (sandelhout) is kostbaar en de olie dus ook.

2. Check of de Latijnse naam van de plant op het etiket staat

Het etiket lezen is sowieso een goed idee. Maar de Latijnse naam van de ingrediënten vertelt je pas echt wat erin zit. Kost misschien even wat uitzoekwerk. Maar de werking van de etherische olie hangt toch echt af van wat er in dat flesje zit. Zo lijkt Lavandula spica wel op Lavandula angustifolia, maar het ene is spijklavendel en de andere de ‘echte’ lavendel en hebben ze een andere samenstelling én dus een andere werking. Ze ruiken overigens wel zeer vergelijkbaar, dus je kunt helaas niet op je neus afgaan.

3. Vermijd elk product waar iets anders op staat dan ‘essentiële olie’ of ‘etherische olie’

Zo is per definitie een geurolie of parfumolie absoluut niet puur natuur. Dit zijn synthetische goedjes. Ze ruiken misschien hetzelfde, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op.

4. Pas op voor greenwashing

Een merk kan er zo puur en groen uitzien als maar zijn kan, maar check of er meer is dan alleen slimme marketing. Als een olie niet aan bovenstaande checks voldoet, is het niet the real deal en kun je deze beter laten staan. Dat geldt ook voor de winkel waar je het koopt; niet elke biologisch georiënteerde winkel biedt alleen maar producten van hoge kwaliteit aan.

5. Kijk naar de verpakking

Etherische oliën reageren op licht en vanwege een langere houdbaarheid worden etherische oliën in donkere flesjes verpakt. Glazen flesjes welteverstaan, want plastic houdt niet lang stand tegen pure olie. Kijk ook goed naar de hoeveelheid; etherische oliën zijn kostbaar, dus flesjes van 50ml zijn ook verdacht; 5, 10 of 15ml komt wel vaak voor.

6. Check de herkomst van de ingrediënten

Als er op het etiket staat waar de ingrediënten vandaan komen (uit welk land) én van welk deel van de plant, dan spreekt dat in het voordeel. Let wel; er zijn maar heel weinig merken die hun eigen etherische olie verbouwen, destilleren, verpakken en verkopen. Bottom line; check of het merk zelf weet waar de oliën vandaan komen. En kies het liefst een merk dat garant kan staan voor de kwaliteit van de etherische olie (wat verder moet gaan dan een paar marketingtermen op de website).

3 gedachten over “Nooit meer etherische olie van slechte kwaliteit; dit is dé checklist

  1. […] en de geur van de olie blijft stabiel. Je ruikt dus steeds dezelfde geuren. Als je oliën van goede kwaliteit koopt, hebben deze bepaalde therapeutische eigenschappen. Ook als je de geur niet waar kunt nemen, […]

  2. […] Zuivere etherische oliën, geëxtraheerd door zorgvuldige stoomdestillatie en koudpersen, zijn krachtiger en effectiever dan droge kruiden en ze leveren snelle en effectieve resultaten. Wanneer je een flesje essentiële olie in je handen houdt, heb je het beste van de natuur in handen. De olie kan verstoven, geïnhaleerd, op de huid of bij een massage gebruikt worden. […]

  3. […] Om met dat laatste te beginnen; er is veel troep te koop. En helaas zie je dat niet aan de buitenkant. Wil je weten hoe je etherische oliën van goede kwaliteit kunt herkennen? Lees dan even deze post. […]

Geef een reactie