Geplaatst op Geef een reactie

Overprikkeld? Gebruik deze drie etherische oliën voor meer rust

Overprikkeld hoogsensitief etherische olie

Een te volle agenda, veel mensen om me heen, televisie aan en tegelijkertijd een gesprek voeren…allemaal situaties waarin ik snel overprikkeld raak. Het zit bij mij vooral in geluid; bij veel harde geluiden, vervelende tonen of geluid door elkaar slaan mijn stoppen door. Herkenbaar? Het komt vaak voor bij hoogsensitieve personen. Helemaal voorkomen lukt niet altijd, maar er zijn wel manieren om hiermee om te gaan. Ik neem je graag mee in wat voor mij goed werkt. Ik vind daarbij een holistische aanpak belangrijk; dat betekent dat je het benadert vanuit verschillende perspectieven of niveaus; fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Bij overprikkeling betekent het bijvoorbeeld dat ik aandacht heb voor mijn lijf (veel water drinken, ademhalingsoefeningen doen), mijn gedachten (positieve affirmaties) en dat ik etherische oliën gebruik om weer in een hogere vibe te komen.

Omgaan met overprikkeld zijn

Het van jezelf weten dat je overprikkeld bent is één, maar ermee omgaan is een tweede. Want je kunt moeilijk je omgeving continu vragen om rekening met je te houden. Dan is het fijn om je te beseffen dat je er wel iets van invloed op hebt. Zoals zelf naar een andere ruimte gaan, kalmerende muziek aanzetten of buiten een wandeling maken. Dat zijn prima opties. Maar wist je dat essentiële oliën je óók kunnen ondersteunen bij het verwerken van prikkels? Ja, echt!

Etherische olie en overprikkeling

Nog even heel kort wat etherische oliën zijn. Het zijn de vluchtige bestandsdelen van planten, bijvoorbeeld de bladeren of wortels, die de geur geven. Door ze met stoom te distilleren, worden deze bestandsdelen eruit gehaald en hoog geconcentreerd verkocht als etherische olie. Eén etherische olie bestaat uit mega veel verschillende componenten, elk met een specifieke invloed op het lichaam. De samenstelling ban een etherische olie bepaalt dus niet alleen de geur, maar ook de uitwerking op jou. Etherische oliën hebben wetenschappelijk bewezen positieve effecten op je mentale en fysieke welzijn. Maar je moet natuurlijk wel weten welke olie je kunt gebruiken én niet elk merk verkoopt goede etherische oliën.

Om met dat laatste te beginnen; er is veel troep te koop. En helaas zie je dat niet aan de buitenkant. Wil je weten hoe je etherische oliën van goede kwaliteit kunt herkennen? Lees dan even deze post.

En hoe weet je welke oliën jou kunnen helpen? Het snelle antwoord: dat vraagt wat uitzoekwerk van jezelf. Want net als bij homeopathische producten, mogen er bij etherische oliën niet zomaar gezondheidsclaims worden gedaan. Op het flesje etherische olie staat het dus niet. Gelukkig bestaan etherische oliën al honderden jaren en is er binnen de aromatherapie heel veel kennis over etherische oliën. Met die kennis kun je je voordeel zeker doen. Het vraagt wel wat tijd om het uit te zoeken en je in te lezen.

En laat daar nou net mijn passie voor etherische oliën samenkomen met mijn drive om steeds meer te leren en te ontdekken én mijn persoonlijke ervaringen met prikkelverwerking. Met veel plezier heb ik drie etherische oliën gevonden waarvan bekend is dat ze helpen met het verwerken van prikkels en deel ik mijn eigen ervaring met deze oliën.

Mijn drie favoriete etherische oliën bij overprikkeling

White Angelica

white angelica etherische olie

Dit is dé blend voor hoogsentitievelingen en de oliën in deze blend vormen samen een uniek en krachtig geheel: zoete amandelolie, bergamotolie, mirre-olie, geraniumolie, Royal Hawaiian Sandalwood™, ylang-ylangolie, korianderolie, zwarte sparolie, melisse-olie, hysopolie en rozenolie. De blend stimuleert een positieve atmosfeer en inspireert gevoelens van veiligheid en optimisme.

Deze blend deed ik elke avond in de diffuser op de slaapkamer toen we aan het verhuizen waren. Dat was voor mij een enorm stressvolle periode en ik was aan het einde van de dag compleet overprikkeld en oververmoeid. Ik nam bewust de tijd om – ’s avonds als de kinderen op bed lagen – een uur voor mezelf vrij te houden om in bed een boekje te lezen en van deze oliën te genieten. Was super moeilijk om die tijd vrij te houden, want er waren genoeg verhuisklussen die ik nog kon oppakken. Hierop terugkijkend ben ik zo blij dat ik deze tijd heb genomen om alle indrukken te verwerken, om even in mijn eigen energie ’thuis te komen’ en deze olie heeft daar zoveel bij geholpen.

Frankincense

Frankincense heet ook wel wierook en het is een aromatische hars van de Boswellia boom. De etherische olie wordt verkregen door deze hars met stoom te destilleren. Wierook wordt al tijdenlang gebruikt, bijvoorbeeld in het oude Egypte en door de Romeinen. Frankincense heeft een warme, houtachtige en zachte geur.

Een hele tijd heb ik moeten wennen aan de geur van Frankincense. Toen ik mijn starterkit ontving, was het niet de eerste olie waar ik mee aan de slag ging. Een paar maanden later was het echt mijn favoriete geur. Ik merkte dat ik het heerlijk vond om een druppel per dag op mijn kruin te doen. Je haar is een goede diffuser en ik kan zo de hele dag van Frankincense genieten, ook op mijn werk. Ik heb gelezen dat wierook op je kruin kan helpen om te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Ik vind het lastig te zeggen of dat echt zo werkt, maar ik merk wel dat ik me gedurende de dag rustiger voel als ik Frankincense heb gebruikt. Het is trouwens ook een hele fijne olie voor je huid; het kalmeert en vermindert fijne lijntjes (voor de gevoelige huid wel verdunnen met een basisolie, bijvoorbeeld jojoba-olie).

Frankincense 15ml

Acceptance

Acceptance is nog zo’n heerlijke blend en bevat 20 verschillende etherische oliën, waaronder Hawaiiaans sandelhoutolie, jasmijnolie, bittere sinaasappelolie en grapefruitolie. Het is een zachte geur en speciaal ontwikkeld om een vredig gevoel te stimuleren.

Dit vind ik een perfecte blend om te cuppen (druppeltje op je handen en kommetje over je neus maken), omdat het zo’n heerlijke zachte, bloemige en frisse geur heeft. Het restje olie op mijn handen verdeel ik dan over mijn haar, zodat ik er nog langer van kan genieten.

Wat kun je nog meer doen?

Het belangrijkste is om jezelf tijde en ruimte te geven om alle prikkels te verwerken. Soms is het een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Bij mij helpt het om veel water te drinken, rustige muziek te luisteren, een fijn boek te lezen, ademhalingsoefeningen te doen en een wandeling door het bos te maken. Als ik overprikkeld ben, dan laat ik de televisie uit, vraag ik mijn kinderen om iets rustigs voor zichzelf te gaan doen en laat ik mijn vriend weten dat ik even overloop. Inmiddels is hij wel wat gewend en schakelt hij daar gelukkig zelf snel in mee.

Wil je zelf aan de slag met etherische oliën bij overprikkeling? Natuurlijk zijn er veel meer etherische oliën die je kunt gebruiken als je overprikkeld bent. Het belangrijkste is dat je een olie kiest met een geur die jou rust geeft en waar je blij van wordt. Kies wel voor oliën van goede kwaliteit, dan kun je namelijk van de therapeutische werking genieten (dus niet alleen van de geur, maar ook van het positieve effect dat de natuurlijke bestandsdelen op jouw lijf hebben). Een (goedkope) olie kan wel lekker ruiken, maar als het geen pure olie is, dan is het niet anders dan dat – een fijne geur – terwijl een hoogwaardige etherische olie veel meer voor je doet.

Geef een reactie