Geplaatst op Geef een reactie

Sportschool voor je neus: geurtraining met etherische olie

Zoveel mensen hebben last van tijdelijk reukverlies. In medische termen heet dit ‘anosmia’. Meestal gaat dat na een tijdje vanzelf weer over, maar het kan ook langer aanhouden. Dat is ontzettend vervelend, want wist je dat je met je reukzin ook veel smaken proeft? Als je neus verstopt zit door een verkoudheid, merk je al dat je eten minder smaak heeft. Dat een aparte ervaring. En als dat langer dan een paar weken aanhoudt, kan dat de pret behoorlijk drukken. Gelukkig kun je je reukvermogen trainen. Hierdoor kan je reukvermogen (langzaam) weer terugkomen. Het kost wel tijd en geduld. Net als je voor het eerst sinds lange tijd (weer) naar de sportschool gaat; dat moet je ook rustig opbouwen.

Trainen je reukzin met etherische olie

Etherische olie is zeer geschikt voor geurtraining omdat je ze goed kunt bewaren en de geur van de olie blijft stabiel. Je ruikt dus steeds dezelfde geuren. Als je oliën van goede kwaliteit koopt, hebben deze bepaalde therapeutische eigenschappen. Ook als je de geur niet waar kunt nemen, heeft de olie nog wel dezelfde therapeutische werking – zo is lavendel nog steeds kalmerend vanwege het hoge aantal terpenes in de olie.

Kies de juiste etherische olie voor geurtraining

Het belangrijkste is om etherische oliën te gebruiken waarvan je de geur herkent. Als je dus niet weet hoe marjolein ruikt, moet je die ook niet gebruiken voor je geurtraining. Ook is het belangrijk om etherische olie van echt verschillende geuren te gebruiken, dus niet vier citrusoliën. Je kunt het beste van elk geurprofiel een etherische olie kiezen.

de vier geurprofielen van etherische olie voor het trainen van je reukvermogen
Geurprofielen en etherische olie

De geurtraining stap voor stap uitgelegd

Voor de training is het handig om neusinhalators aan te schaffen. Die bevatten een katoenen staafje waar je de olie op kan druppelen. Stop het katoenen staafje terug in het kokertje en het blijft en paar dagen sterk ruiken. Pak de training dan als volgt aan:

1. Hou de neusinhalator ongeveer 2-3 cm van je neus af.

2. Ontspan en haal op een natuurlijke manier adem. Het is niet de bedoeling dat je heel diep en/of snel adem haalt. Dan bestaat de kans dat je helemaal niets waar gaat nemen. Adem dan langzaam weer uit.

3. Haal nog 2 tot 3 keer adem en neem daarna 5 minuten een ruikpauze.

4. Pak dan de volgende neusinhalator met een andere EO erop en herhaal stap 2, 3 en 4 totdat je alle neusinhalators hebt gehad. Houd steeds ie 5 minuten ruikpauze ertussen.

5. Doe dit twee keer per dag, het liefst ’s ochtends en ’s avonds.

6. Aan het einde van de dag haal je de katoenen staafjes uit de neusinhalators en gooi je die weg.

Gebruik na 12 weken een andere set van 4 etherische oliën. Onderzoek wijst uit dat het wisselen van oliën de resultaten van de geurtraining ten goede komt.

Trust the proces

Geurtraining is een langzaam proces en raak vooral niet ontmoedigt als je niet direct wat ruikt. Dit is voor iedereen anders; voor de een duurt het een paar dagen en voor de ander een paar weken. De meeste geurtrainingen houden een termijn aan van minimaal 24 weken (bijna een halfjaar).

Bronnen

Geef een reactie