Geplaatst op Geef een reactie

Selfcare in drukke tijden

Ken je dat gevoel dat je alleen maar druk, druk, druk bent? De was stapelt zich op, net als de bergen knutselwerkjes die de kids van school meenemen liggen verspreid door het hele huis. En dan ligt er ook nog eens overal speelgoed op de grond. Als ik dan voor de zoveelste keer op een Lego-friends figuurtje ben gestapt terwijl ik al tien keer heb gedacht ‘dit moet even opgeruimd worden’ en op het punt sta om echt even heel kwaad te worden, dan weet ik ‘het is tijd om wat rustiger aan te doen’. Wat mij in die periodes helpt, is:

  • eerder naar bed gaan, want vroeg naar bed is het nieuwe uitslapen (geldt vooral als je jonge kinderen hebt, anders zou ik zeggen – blijf lekker tot tien uur ’s ochtends in je bed liggen, tot elf uur is nog beter);
  • meer pauzes op een dag inplannen, al is het maar een pauze van 3 minuten. En pauze is dan ook echt PAUZE; geen social media checken, niet nog even opruimen, nee echt even stoppen met alles en lekker mindfull voor je uit staren (iets uit de natuur is mooi, en naar je partner is natuurlijk ook prima – als die er geen last van heeft). Een ademhalingsoefening doen is ook een goede;
  • diffuser aanzetten, want ook al ben je heel druk het kost maar één minuut en de essentiële oliën doen al het werk. Voor drukke dagen vind ik de White Angelica met een citrusolie erbij super fijn (Lemon, Orange, Bergamot of Citrus Fresh).
  • smoothies drinken; elke dag een smoothie is echt een goede boost voor je lijf en voor je mood. Ik gebruik daarvoor een green juice blend zodat ik net wat even extra vitamine en mineralen binnenkrijg bij mijn portie fruit;
  • nee zeggen, of gewoon ‘nu even niet’ mag ook. Want als je het druk hebt, zeg je misschien wel sneller ja omdat je geen tijd hebt om erover na te denken. En voordat je het weet ben jij degene die de cadeautjes voor de juf moet regelen, of een extra wasdienst krijgt van de korfbal. En het is zo fijn om dat er juist even niet bij te hebben.
  • easy on the coffee…. oh wat is cafeïne toch fijn, die oppepper in de ochtend, en late ochtend, en in de vroege middag en… voordat ik het weet zit ik de hele dag koffie te drinken en dat wéét ik gewoon ‘hier ga ik spijt van krijgen’. Wan ik kan eigenlijk helemaal niet goed tegen koffie en moet ik het echt bij 2 kopjes per dag houden. Anders lig ik ’s avonds doodmoe en klaarwakker in bed mezelf te vervloeken. Dus hoe lastig het ook is – op die momenten pak ik een kop thee (saai hè) of water met wat fruit of Vytalyte drops erin. Uiteindelijk heb ik daar veel meer baat bij dan die zoveelste kop koffie, maar het is wel even omschakelen.
  • uitgebreid douchen, en dan ook echt uitgebreid. Heb je een bad? Nog beter. Ga lekker in bad. Gooi er wat magnesiumkristallen bij en kies een lekkere badolie uit. Al ga je maar 20 minuten even in bad, het is een soort reset voor je lijf en je hoofd. Douchen werkt trouwens ook prima. Neem lekker de tijd om je haren te wassen, pak dat haarmasker erbij, en die lekkere scrub (wie is nog meer fan van de Satin Mint Facial Scrub?!!) en ga los met die shower bomb. Met water spoel je je lijf schoon, maar ook je eigen energie. Lekker de tijd voor nemen, dus.

Als ik dit alles doe en ik blijf het druk houden? Tja, dan zie ik dat wel als een signaal om even wat dieper te graven in wat daar de reden van is. Het gekke is, meestal weet ik eigenlijk wel waarom (ik wil mezelf bewijzen op mijn werk, ik voel me niet happy in mijn lijf en wil daarom afleiding zoeken, of ik heb een woordenwisseling gehad met mijn vriend). Pas als ik daar dan aandacht (en vooral ook ruimte) aan geef, begin ik weer rust te voelen. En dan kan ik weer ja zeggen tegen de dingen die op mijn pad komen.

Geef een reactie